Quick & dirty espresso chocolate cinnamon roll

Credit to: joythebaker.com

For the Dough1/2 cup whole milk

2 tablespoons unsalted butter

2 tablespoons granulated sugar

1 1/2 teaspoons active dry yeast

1 1/2 to 2 cups all-purpose flour

1/4 teaspoon salt

1 large egg yolk

For the Filling

6 tablespoons unsalted butter, melted

1/2 cup granulated sugar

3/4 teaspoon ground cinnamon

3/4 teaspoon instant espresso powder

3/4 teaspoon unsweetened cocoa powder

pinch of salt

1/3 cup semi sweet chocolate chips

For the Glaze

3/4 cup powdered sugar

1/2 teaspoon instant espresso powder

3 tablespoons heavy cream or enough to make a pourable glaze

Instructions

In a small saucepan combine milk, butter, and sugar. Stir until the sugar has dissolved and the butter has melted completely. Remove from heat and allow mixture to cool from hot to just warm.

Place sweet milk and butter mixture in a large mixing bowl and sprinkle yeast over the liquid. Stir to incorporate. Allow mixture to sit for 5 minutes to allow to yeast to activate, foam, and froth.

Add 1 1/2 cups flour, salt, and the egg yolk to the milk and yeast mixture. Use a wooden spoon or hand beaters with the dough hook attachment and stir or beat until incorporated. Add more flour, a few tablespoons at a time if the dough feels to wet. Bring the dough together into a ball and knead a few turns with your hands.

Cover the bowl with plastic wrap and allow to rest for 10 minutes.

Roll the dough out on a lightly floured work surface. Roll into a roughly 9 x 12-inch rectangle.

Spread with about 4 tablespoons of butter. In a small bowl stir together sugar, cinnamon, espresso powder, cocoa powder, and salt. Generously sprinkle over the melted butter. Sprinkle with chocolate chips. Roll starting at the longer edge into a tight coil.

Slice into 6 pieces.

Use remaining 2 tablespoons of butter to lightly grease the bottom and sides of an 8×8-inch baking pan. Place rolls in the pan leaving about 1/2 inch of room between them. Cover with plastic wrap and allow to rise for 30 minutes.

While the rolls rise, place a rack in the upper third of the oven and preheat oven to 350 degrees F.

Remove plastic wrap and bake the rolls for 18-20 minutes or until golden brown, puffed, and bubbling.

Remove from the oven, allow to cool just slightly.

In a small bowl whisk together powdered sugar, espresso powder, and heavy cream. Drizzle over warm rolls and enjoy!!

Advertisements

Mix vege sausage bun

My kids’ favourite! I also made sausage roll using the same dough 😉 simply delicious and soft!
Credit to: http://www.azlitamasammanis.com/2015/01/sausage-mix-vegetable-buns.html?m=1
 SAUSAGE MIX VEGETABLES BUNS

Resepi Oleh : Chef Alex Goh

Rujukkan : The World Of Bread
Bahan A

480 gm tepung roti

120 gm tepung gandum

110 gula halus

10 gm garam

20 gm tepung susu

4 sudu Yis segera
Bahan B

1 biji telur

300 gm air sejuk
Bahan C

60 gm butter
Bahan D

Sayur campuran

Daun ketumbar ~ di hiris halus

Mayonis

Sos Cili

1. Kalau menggunakan bread maker kerja membuat roti menjadi lebih mudah. Rotinya pun lembut dan sangat gebu.

Caranya senang sangat, mula-mula anda kenalah dapatkan sebuah bread maker, kalau tak ada bread maker anda kenalah pilih kaedah yang ke 2.

Jika menggunakan bread maker, masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Ikut arahan menguli pada Bread Maker masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli , kebiasannya memakan masa 1 jam 1/2 . Bila dah siap uli dan boleh terus ke langkah no 4
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, (Boleh rujuk cara membuat roti di SINI ) masukkan semua bahan A di dalam bekas adunan dan sebatikan. Tambahkan bahan B dan uli hingga tidak melekat pada tangan, campurkan bahan C dan terus menguli untuk menghasilkan doh yang lembut dan kenyal. Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik. 
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam. Anda perlu meletakkan doh di tempat yang agak hangat sedikit suhunya seperti di dalam almari atau di dalam oven yang tidak di on suisnya supaya doh anda naik 2 kali ganda dengan cantik dan gebu.
4. Selepas 1 jam 1/2 menguli dengan Bread Maker atau selepas 40 minit di perap doh tersebut, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 70 gm setiap satu, bulat-bulatkan, susun doh di dalam loyang yang telah di sapukan sedikit butter. Susun dalam loyang hingga habis. 

Kemudian tutup atasnya dengan kain dan perap semula.

Biarkan sehingga doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 10 minit.Selepas 10 minit, canaikan doh hingga rata

Letakkan sosej di bahagian tengah doh yang telah di canai.

Lipatkan doh menjadi separuh dan biarkan 1/3 lebihan dari tepinya

Potong doh kepada 8 bahagian kecil. Potong hanya bahagian sosej sahaja, dan biarkan bahagian 1/3 tidak di potong. Doh akak membentuk seperti sikat.Putarkan bahagian pertama ke sebelah kiri dan bahagian ke dua ke sebelah kanan

Teruskan hingga bahagian akhir.

Susunkan doh yang telah siap ke dalam loyang pembakar yang telah di taburkan dengan sedikit tepung, atau di sapukan sedikit butter.

Tutup doh dengan tuala bersih dan perap selama 45 minit.

Anda perlu meletakkan doh di tempat yang agak hangat sedikit suhunya seperti di dalam almari atau di dalam oven yang tidak di on suisnya supaya doh anda naik 2 kali ganda dengan cantik dan gebu.

Selepas 45 minit, sapukan atasnya dengan egg wash ( campurkan 1 biji telur dengan 1 sudu besar susu segar dan kocok sebentar )

Taburkan campuran sayur-sayuran ( ita hanya letak potongan karot dan daun ketumbar yang di hiris )

Paipkan atasnya dengan mayonis dan sos cili

Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit atau sehingga bun kuning keemasan

Setelah bakar, paipkan sekali lagi atasnya dengan mayonis dan sos cili supaya kelihatan lebih menyelerakan

 

Of zuhayra nurdania

When she was little her second child syndrome was soooo obvious! Supersensitive, attention seeker, clingy, introvert…amongst the three of my children, she is the one am worried most. 

Alhamdulillah things have changed! 

today she is already in prep PORT MELBOURNE PRIMARY SCHOOL. I can see everyday she is sooo excited and happy to go to school and enjoy her afterclass activity more than her sister does. I still remember last year she gave me quite a hard time when she was in kindy. She didnt talk at all for 1 year with the educators and talk very little with her friends. Her friends will come to me and say “she didnt talk at all!!” However, she was very lucky having a concern and attentive male teacher, gaurav who had been supportting her all year through.  They also expressed their concerns on zuhayra and referred her to a community child psychologist. They believed that she is having selective mutism, a disorder. 

Again, she was very lucky having miss kirsten as her prep teacher, knowing that zuhayra has difficulty to talk at school she tries her best to build trust with her and today as the result, she managed to encourage zuhayra answered her interview effortlessly! I was sooo happy and relieved. She also said that zuhayra did a very good job and very comfortable with her. What more can i ask as a mom? Alhamdulillah! Soo grateful to Allah! All my worries gone by now! I know she will be doing great in her life because she is attentive, observant and a thinker! She also enjoys outdoor activity much! 

  

she is the one who will check the postbox
  
   

Tart nenas 

My favourite tart nenas… Sgt lembut dan cair di mulut! Mmg ummmph credit to arwah kak ibah seban x kedekut nak share kan resepi ni. 

Bahan-bahannya:

Butter 250g 

350 gm tpg gandum 

 3 butir kuning telor

 sedikit esen vanilla 

 2 sudu besar susu tpg 

 6 sudu besar tpg jagung 

 Cara:

 pukul mentega dgn kuning telor

Masukan vanila dan sedikit pewarna kuning

Bila rata masukan bhn lain

Bubuh inti , gulung & sapu kuning telor atasnya

 Bakar 15-20 minit suhu 170’c

Tiramisu

Ingredients 

3 egg yolks

3 tbsp sugar (45g)

500g mascarpone

1 tbsp vanilla essence

Biskut ladyfinger

Air kopi

Choc powder
Steps:

1. Pukul telur dan gula sehingga sebati. Masukkan mascarpone dan vanilla, pukul sehingga gebu. 

2. Celup biskut dlm air kopi dan susun dalam bekas sehingga penuh utk lapisan pertama.

3. Sapukan bancuhan mascarpone cheese utk lapisan kedua dan buat langkah 2&3 berulang2.

4.akhir sekali taburkan choc powder sbg hiasan dan simpan dalam peti ais.

resepi kuih bakar

Kuih Bakar Istimewa Azie Kitchen
Oleh: Azie Kitchen
2 loyang saiz 10” x 10”

Bahan bahan:
14 cawan santan – guna 4 biji kelapa dikisar dengan air daun pandan dari 12 helai
7 biji telur saiz B
3 ½ cawan gula pasir – boleh tambah/kurangkan
800 gram tepung gandum
1 sudu kecil garam – tambah secubit lagi
Sedikit pewarna hijau

Cara cara:
Kisar 10-12 helai daun pandan dan tapis airnya. Masukkan air daun pandan ke dalam kelapa parut dan blend untuk mendapatkan sukatan santan yang diperlukan.

Blend telur dengan gula seketika agak agak gula sedikit hancur sahaja. Tak perlu betul betul hancur. Masukkan 7 cawan santan dulu dan blend seketika. Saya guna whisk sahaja.
Masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kemudian masukkan baki santan. Jika suka masukkan sedikit pewarna hijau.
Lumur butter di sekeliling loyang dan tabur tepung gandum digoyang supaya tepung rata.
apis adunan sebelum dituang ke dalam loyang. Bakar dalam oven dengan suhu antara 180-200C lebih kurang 1-2 jam. Saya guna suhu 200C dulu, kemudian diturunkan ke 180C. Jika dibakar 2 loyang sekali, perlu ditukar kedudukan loyang. Bakar sehingga permukaan atas berwarna coklat kekuningan
Keluarkan dari oven dan lalukan pisau sekeliling loyang. Biarkan kuih betul betul sejuk sebelum dipotong.

Nota:
Kalau buat separuh, boleh guna samada 4 atau 3 biji telur.

Jika suka, boleh juga tabur bijan sebelum dibakar.

Jika hendak dimakan sebagai hidangan petang, bolehlah dibakar dalam pukul 9 pagi. Kata Kak Lok, kuih boleh tahan sehingga 2 hari di bawah tudung saji.

puding jagung kastad

been assigned to do this for fiesta…kuang3…so save the recipe first!

Bahan-bahannya:-

1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair – prefer susu IDEAL
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil…hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.