Apam balik

Credit to: http://www.tiffinbiru.com/2010/07/apam-balik.html?m=1

Bahan-bahan: 

1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)2 camca besar gula halus

3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4 cawan air)

1 camca teh esen vanilla

1 biji telur

1/4 camca teh soda bicarbonate

1/2 camca teh baking powder

1 camca besar mentega cair

Secubit garam
BAHAN TABUR 🙂

1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*

2 camca besar gula pasir*(*disatukan)

1/2 cawan jagung cream

Sedikit mentega atau majerin
CARA MEMBUATNYA 🙂

Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati. Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.

Panaskan non-stick pan, gunakan api paling kecil, sapu permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan tadi anggaran 1 1/4 senduk nasi, rata dan dia biar sekejap.

Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering, boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses hingga siap. Boleh dihidangkan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s