Ayam goreng berempah! Sumpah sedap! 😜

Ayam Goreng Berempah SedapOleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam – potong kecil

1-2 sudu besar serbuk kari daging

Sedikit serbuk cili atau cili kisar (opsyenal)

Garam secukup rasa

Beberapa helai daun limau purut – diracik halus

Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar Halus:

2 sudu besar biji ketumbar

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih
Bahan Kisar Kasar:

6 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci halia

2 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup (ganti serbuk kunyit)

2 batang serai
Cara penyediaan:

Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.

Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. 
Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam. Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best. Boleh disimpan di dalam peti sejuk semalaman untuk lagi mesra.

Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Dan bila garing, dibalik balikan supaya ianya masak rata.

Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng. Rempah ini yang sangat sedap. Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit. Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas

Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.

Apam balik

Credit to: http://www.tiffinbiru.com/2010/07/apam-balik.html?m=1

Bahan-bahan: 

1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)2 camca besar gula halus

3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4 cawan air)

1 camca teh esen vanilla

1 biji telur

1/4 camca teh soda bicarbonate

1/2 camca teh baking powder

1 camca besar mentega cair

Secubit garam
BAHAN TABUR🙂

1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*

2 camca besar gula pasir*(*disatukan)

1/2 cawan jagung cream

Sedikit mentega atau majerin
CARA MEMBUATNYA🙂

Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati. Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.

Panaskan non-stick pan, gunakan api paling kecil, sapu permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan tadi anggaran 1 1/4 senduk nasi, rata dan dia biar sekejap.

Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering, boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses hingga siap. Boleh dihidangkan…

Creme caramel ibu mertuaku

10 biji telor

1 tin susu cair

2 sudu teh vanilla

1 tin air

2 sudu besar tepung jagung

Gula secukup rasa

(4 sudu besar gula. Goring sampai kuning. Lepas tu masuk air. Jngn cair sangat.)

Pukul telor ngan gula smpai . Jngn kembang sangat.

Masukn susu gula asen n tepung jagung. 

Tapis dulu baru masuk dlm mangkuk yg da bubuh gula hangit tadi. Kukus dlm setengah jam

Donut gebu

http://www.azlitamasammanis.com/2015/08/donut-sempoi-lembut-dan-sangat-gebu.html?m=1

Aug 24, 2015

Donut Sempoi lembut dan sangat gebu.

Ita memang cukup mengemari donut. Kalau di hidangkan pelbagai kuih di hadapan mata, pasti donut adalah pilihan ita yang utama. Namun begitu tak semua orang dapat menghasilkan donut yang lembut dan gebu yang serasi dengan anak tekak ita ni.
Donut pada ita sedap di nikmati ketika hangat-hangat. Lepas di goreng, salut aje dengan gula adoiii… terus kecur.. masa tu lah donut yang terbaik di nikmati.. meletup-letup dalam mulut..
Terdapat banyak resepi donut yang ita dah cuba. Semuanya ada keunikkan masing-masing. Tapi hari ini ita nak kongsikan satu lagi resepi donut yang sempoi dari Chef idola ita siapa lagi Chef Asma. Terima kasih Chef atas perkongsian resepi ini, sangat sedap sangat lembut dan juga sangat-sangat gebu.
Sekarang ni kerja menguli donut menjadi lebih mudah sejak ada bread maker. Kalau ada teringin nak makan donut, tak payah pening kepala fikir nak menguli, nak perap yis yang kadang jadi.. kadang tak jadi.. Dengan BM semua kerja menjadi mudah, ringkas, cepat, menjimatkan masa, dapur tak berkecah dan yang paling utama doh lembut dan sedap di nikmati.

Kalau anda berhajat nak dapatkan bread maker ni satu cuba intai-intai FB Chef Asma, beliau ada jual macam-macam produk Trio yang banyak membantu tugas anda memasak di dapur. Semuanya di hujung jari dan semudah ABC.
Berbalik cerita donut kita ni, sesuai lah dengan namanya donut sempoi.. memang sempoi habis. Doh dia sangat lembut dan masyaallah bila perap dia naik berganda-ganda. Jadi ita nasihatkan jangan perap lama sangat tau.. nanti dia naik masyaallah…. sampai melekat2 dah boleh bakar terus rasanya jadi roti.. hehe
Anda juga kena jarakan sikit bila dah bentuk donut tu, supaya dia tak melekat dan berhimpit-himpit bila dia naik. Ita ingat jangan bagi dia naik sangat nampak dah gebu aje ok dah boleh goreng, sebab kalau biar lama sikit dia naik lagi gebu, payah nak angkat pulak nanti.
Di sebabkan ita menggunakan bread maker, maka ita tak adalah buat step by step. Insyaallah ita akan buat lagi menggunakan resepi ini .. nanti ita tunjukkan stepnya ya..

Tapi mudah aje.. beli aje satu BM ni.. senang kerja anda di dapur.. hari-hari boleh buat donut dan roti untuk keluarga🙂

DONUT SEMPOI

Resepi Oleh : Chef Asma
500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum ( sebaiknya tepung roti )

10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan

1 sudu besar bread softener ~ optional

60 gm mentega

60 gm gula halus

2 sudu besar susu tepung

1 sudu besar susu pekat manis

2 biji telur

1/2 sudu kecil garam atau secubit garam

200 ml air sejuk dari peti ais
minyak untuk mengoreng terendam

gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut
Ita menggunakan bread maker untuk menyediakan donut ini

Masukkan semua bahan ke dalam bread maker ( kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor / gula icing untuk salut donut )

Set pada button uli doh dan biar bread maker mengambil alih tugas menguli. Masa ni bolehlah buat kerja lain.. memasak ke.. basuh baju ke.. kemas rumah ke.. sidai baju ke.. lipat kain ke.. sebab tu di namakan Trio Bread Maker boleh buat dua tiga kerja sambil menguli ^_^
Bila dah siap, tumbuk-tumbuk doh keluarkan angin

Pas tu boleh lah bulat-bulatkan anggaran berat satu doh tu 40 gm. jadi dapat lah dalam 25 keping doh atau donut nanti.

Brownies kedut

Credit to:http://www.enyabdullah.com/2015/10/resepi-brownies-kedut.html?m=1
Resepi Brownies Kedut
Bahan-bahan 

400 gm Dark coklat Couverture atau coklat Compound, saya pakai jenama Beryl’s jenis coins

150 gm mentega

170 gm gula perang – kalau guna gula castor kurangkan menjadi 150gm sahaja

4 biji telur saiz A

1 sudu kecil esen vanilla

100 gm tepung naik sendiri, saya pakai Blue Key

30 gm serbuk koko, saya pakai jenama Beryl’s

Secubit garam kasar
Cara penyediaan
Panaskan oven pada suhu 160C
Cairkan butter, coklatdan garam kasar menggunakan double boiler atau microwave. Kacau rata.
Coklat dipotong halus dan cairkan mengunakan kaedah double boiler atau microwave. Kacau rata.
Note : Boleh je cairkan coklat dan butter sekali menggunakan double boiler atau microwave
Tepung digaul bersama serbuk koko dan diayak.
Satukan telur, butter cair, gula castor dan gula perang dalam mangkuk besar. Masukkan esen vanila. Mengunakan senduk kayu atau sudu, kacau sehingga sebati semua bahan.

Masukkan tepung diselang seli dengan coklat. Simpan sedikit coklat untuk dimasukkan akhir sekali. Kacau rata adunan.
Akhir sekali masukkan baki coklat cair dan kacau kaup 3-4 kali menggunakan sudu.
Masukkan adunan dalam loyang 10 x 10 inchi. Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan tadi.
Masak selama 30-40 minit. Oven saya memerlukan 40 minit untuk bakar. Tahap panas oven ni lain lain, jadi kena selalu tengok kalau anda tak pasti oven anda bagaimana. Make sure tak terlebih bakar.
Cara nak pastikan brownies tak terlebih bakar ialah dengan menggunakan cake tester yang dicucuk pada kek. Sekiranya brownies belum masak, bilah tester akan dilumuri dengan adunan kek. Jika sudah cukup-cukup masak, sedikit gumpalan kek akan lekat di bilah tester. Boleh terus tutup suis oven.
Biar sekejap brownies dalam oven yang direnggangkan pintunya dalam 10-15 minit.
Sejukkan brownies pada suhu bilik selama beberapa jam sebelum dipotong.
Jangan sesekali masukkan dalam peti sejuk kerana ini akan menjadikan brownies keras.
Brownies tahan 4 hari tanpa peti sejuk.
Jika perlu masuk peti sejuk juga, bila hendak makan, bolehla reheat sekejap dalam oven atau microwave untuk melembutkan coklatnya.

Quick & dirty espresso chocolate cinnamon roll

Credit to: joythebaker.com

For the Dough1/2 cup whole milk

2 tablespoons unsalted butter

2 tablespoons granulated sugar

1 1/2 teaspoons active dry yeast

1 1/2 to 2 cups all-purpose flour

1/4 teaspoon salt

1 large egg yolk

For the Filling

6 tablespoons unsalted butter, melted

1/2 cup granulated sugar

3/4 teaspoon ground cinnamon

3/4 teaspoon instant espresso powder

3/4 teaspoon unsweetened cocoa powder

pinch of salt

1/3 cup semi sweet chocolate chips

For the Glaze

3/4 cup powdered sugar

1/2 teaspoon instant espresso powder

3 tablespoons heavy cream or enough to make a pourable glaze

Instructions

In a small saucepan combine milk, butter, and sugar. Stir until the sugar has dissolved and the butter has melted completely. Remove from heat and allow mixture to cool from hot to just warm.

Place sweet milk and butter mixture in a large mixing bowl and sprinkle yeast over the liquid. Stir to incorporate. Allow mixture to sit for 5 minutes to allow to yeast to activate, foam, and froth.

Add 1 1/2 cups flour, salt, and the egg yolk to the milk and yeast mixture. Use a wooden spoon or hand beaters with the dough hook attachment and stir or beat until incorporated. Add more flour, a few tablespoons at a time if the dough feels to wet. Bring the dough together into a ball and knead a few turns with your hands.

Cover the bowl with plastic wrap and allow to rest for 10 minutes.

Roll the dough out on a lightly floured work surface. Roll into a roughly 9 x 12-inch rectangle.

Spread with about 4 tablespoons of butter. In a small bowl stir together sugar, cinnamon, espresso powder, cocoa powder, and salt. Generously sprinkle over the melted butter. Sprinkle with chocolate chips. Roll starting at the longer edge into a tight coil.

Slice into 6 pieces.

Use remaining 2 tablespoons of butter to lightly grease the bottom and sides of an 8×8-inch baking pan. Place rolls in the pan leaving about 1/2 inch of room between them. Cover with plastic wrap and allow to rise for 30 minutes.

While the rolls rise, place a rack in the upper third of the oven and preheat oven to 350 degrees F.

Remove plastic wrap and bake the rolls for 18-20 minutes or until golden brown, puffed, and bubbling.

Remove from the oven, allow to cool just slightly.

In a small bowl whisk together powdered sugar, espresso powder, and heavy cream. Drizzle over warm rolls and enjoy!!