Fresh apple cake

1 biji green apple granny smith besar

100 gm mentega pada suhu bilik

20 gm gula halus + 2 sudu besar gula (utk masak apple)

2 biji telur

100 ml fresh cream / whipped cream

150 gm tepung

1 sudu kecil baking powder
Cara2 –

1.Kupas apple. Potong kecil2 dan masakkan bersama 2 sudu gula hingga lembut

2. Pukul mentega hingga jadi krim dan masukkan gula, pukul hingga putih

3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang

4. Masukkan fresh cream, pukui hingga sebati

5. Masukkan tepung yg dah diayak brsama baking powder

6. Masukkan epal yg dah lembut sekali air yg keluar dr epal.

7. Bakar pada 180 degree srlama 35 mins.

Ayam goreng berempah! Sumpah sedap! 😜

Ayam Goreng Berempah SedapOleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam – potong kecil

1-2 sudu besar serbuk kari daging

Sedikit serbuk cili atau cili kisar (opsyenal)

Garam secukup rasa

Beberapa helai daun limau purut – diracik halus

Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar Halus:

2 sudu besar biji ketumbar

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih
Bahan Kisar Kasar:

6 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci halia

2 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup (ganti serbuk kunyit)

2 batang serai
Cara penyediaan:

Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.

Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. 
Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam. Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best. Boleh disimpan di dalam peti sejuk semalaman untuk lagi mesra.

Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana. Dan bila garing, dibalik balikan supaya ianya masak rata.

Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng. Rempah ini yang sangat sedap. Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit. Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas

Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.

Apam balik

Credit to: http://www.tiffinbiru.com/2010/07/apam-balik.html?m=1

Bahan-bahan: 

1 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)2 camca besar gula halus

3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cawan susu sejat + 1/4 cawan air)

1 camca teh esen vanilla

1 biji telur

1/4 camca teh soda bicarbonate

1/2 camca teh baking powder

1 camca besar mentega cair

Secubit garam
BAHAN TABUR 🙂

1/2 cawan kacang tanah, ditumbuk kasar*

2 camca besar gula pasir*(*disatukan)

1/2 cawan jagung cream

Sedikit mentega atau majerin
CARA MEMBUATNYA 🙂

Dalam bekas, satukan telur dengan gula, pukul hingga sebati. Tuang 1/2 cawan susu dan kacau rata. Masukkan tepung, soda bicarbonate dan baking powder, kacau rata dan tuang baki susu tadi. Masukkan mentega cair dan garam. Kacau hingga semua rata dan sebati. Ketepikan selama 15 minit.

Panaskan non-stick pan, gunakan api paling kecil, sapu permukaan kuali dengan minyak (mat sekadar lap permukaan kuali dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak masak). Bila panas, sendukkan bancuhan tadi anggaran 1 1/4 senduk nasi, rata dan dia biar sekejap.

Tutup permukaan pan tadi, bila kelihatan berbuih dan kering, boleh sapu sedikit mentega dan ratakan krim jagung, dan kacang tanah + gula pasir tadi. Biarkan sebentar, kemudian angkat dan lipat dua. Ulangi proses hingga siap. Boleh dihidangkan…

Creme caramel ibu mertuaku

10 biji telor

1 tin susu cair

2 sudu teh vanilla

1 tin air

2 sudu besar tepung jagung

Gula secukup rasa

(4 sudu besar gula. Goring sampai kuning. Lepas tu masuk air. Jngn cair sangat.)

Pukul telor ngan gula smpai . Jngn kembang sangat.

Masukn susu gula asen n tepung jagung. 

Tapis dulu baru masuk dlm mangkuk yg da bubuh gula hangit tadi. Kukus dlm setengah jam

Donut gebu

http://www.azlitamasammanis.com/2015/08/donut-sempoi-lembut-dan-sangat-gebu.html?m=1

Aug 24, 2015

Donut Sempoi lembut dan sangat gebu.

Ita memang cukup mengemari donut. Kalau di hidangkan pelbagai kuih di hadapan mata, pasti donut adalah pilihan ita yang utama. Namun begitu tak semua orang dapat menghasilkan donut yang lembut dan gebu yang serasi dengan anak tekak ita ni.
Donut pada ita sedap di nikmati ketika hangat-hangat. Lepas di goreng, salut aje dengan gula adoiii… terus kecur.. masa tu lah donut yang terbaik di nikmati.. meletup-letup dalam mulut..
Terdapat banyak resepi donut yang ita dah cuba. Semuanya ada keunikkan masing-masing. Tapi hari ini ita nak kongsikan satu lagi resepi donut yang sempoi dari Chef idola ita siapa lagi Chef Asma. Terima kasih Chef atas perkongsian resepi ini, sangat sedap sangat lembut dan juga sangat-sangat gebu.
Sekarang ni kerja menguli donut menjadi lebih mudah sejak ada bread maker. Kalau ada teringin nak makan donut, tak payah pening kepala fikir nak menguli, nak perap yis yang kadang jadi.. kadang tak jadi.. Dengan BM semua kerja menjadi mudah, ringkas, cepat, menjimatkan masa, dapur tak berkecah dan yang paling utama doh lembut dan sedap di nikmati.

Kalau anda berhajat nak dapatkan bread maker ni satu cuba intai-intai FB Chef Asma, beliau ada jual macam-macam produk Trio yang banyak membantu tugas anda memasak di dapur. Semuanya di hujung jari dan semudah ABC.
Berbalik cerita donut kita ni, sesuai lah dengan namanya donut sempoi.. memang sempoi habis. Doh dia sangat lembut dan masyaallah bila perap dia naik berganda-ganda. Jadi ita nasihatkan jangan perap lama sangat tau.. nanti dia naik masyaallah…. sampai melekat2 dah boleh bakar terus rasanya jadi roti.. hehe
Anda juga kena jarakan sikit bila dah bentuk donut tu, supaya dia tak melekat dan berhimpit-himpit bila dia naik. Ita ingat jangan bagi dia naik sangat nampak dah gebu aje ok dah boleh goreng, sebab kalau biar lama sikit dia naik lagi gebu, payah nak angkat pulak nanti.
Di sebabkan ita menggunakan bread maker, maka ita tak adalah buat step by step. Insyaallah ita akan buat lagi menggunakan resepi ini .. nanti ita tunjukkan stepnya ya..

Tapi mudah aje.. beli aje satu BM ni.. senang kerja anda di dapur.. hari-hari boleh buat donut dan roti untuk keluarga 🙂

DONUT SEMPOI

Resepi Oleh : Chef Asma
500 gm tepung roti atau tepung high protein atau tepung gandum ( sebaiknya tepung roti )

10 gm instant yeast atau 1 peket mauripan

1 sudu besar bread softener ~ optional

60 gm mentega

60 gm gula halus

2 sudu besar susu tepung

1 sudu besar susu pekat manis

2 biji telur

1/2 sudu kecil garam atau secubit garam

200 ml air sejuk dari peti ais
minyak untuk mengoreng terendam

gula kastor atau gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut
Ita menggunakan bread maker untuk menyediakan donut ini

Masukkan semua bahan ke dalam bread maker ( kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor / gula icing untuk salut donut )

Set pada button uli doh dan biar bread maker mengambil alih tugas menguli. Masa ni bolehlah buat kerja lain.. memasak ke.. basuh baju ke.. kemas rumah ke.. sidai baju ke.. lipat kain ke.. sebab tu di namakan Trio Bread Maker boleh buat dua tiga kerja sambil menguli ^_^
Bila dah siap, tumbuk-tumbuk doh keluarkan angin

Pas tu boleh lah bulat-bulatkan anggaran berat satu doh tu 40 gm. jadi dapat lah dalam 25 keping doh atau donut nanti.

Brownies kedut

Credit to:http://www.enyabdullah.com/2015/10/resepi-brownies-kedut.html?m=1
Resepi Brownies Kedut
Bahan-bahan 

400 gm Dark coklat Couverture atau coklat Compound, saya pakai jenama Beryl’s jenis coins

150 gm mentega

170 gm gula perang – kalau guna gula castor kurangkan menjadi 150gm sahaja

4 biji telur saiz A

1 sudu kecil esen vanilla

100 gm tepung naik sendiri, saya pakai Blue Key

30 gm serbuk koko, saya pakai jenama Beryl’s

Secubit garam kasar
Cara penyediaan
Panaskan oven pada suhu 160C
Cairkan butter, coklatdan garam kasar menggunakan double boiler atau microwave. Kacau rata.
Coklat dipotong halus dan cairkan mengunakan kaedah double boiler atau microwave. Kacau rata.
Note : Boleh je cairkan coklat dan butter sekali menggunakan double boiler atau microwave
Tepung digaul bersama serbuk koko dan diayak.
Satukan telur, butter cair, gula castor dan gula perang dalam mangkuk besar. Masukkan esen vanila. Mengunakan senduk kayu atau sudu, kacau sehingga sebati semua bahan.

Masukkan tepung diselang seli dengan coklat. Simpan sedikit coklat untuk dimasukkan akhir sekali. Kacau rata adunan.
Akhir sekali masukkan baki coklat cair dan kacau kaup 3-4 kali menggunakan sudu.
Masukkan adunan dalam loyang 10 x 10 inchi. Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan tadi.
Masak selama 30-40 minit. Oven saya memerlukan 40 minit untuk bakar. Tahap panas oven ni lain lain, jadi kena selalu tengok kalau anda tak pasti oven anda bagaimana. Make sure tak terlebih bakar.
Cara nak pastikan brownies tak terlebih bakar ialah dengan menggunakan cake tester yang dicucuk pada kek. Sekiranya brownies belum masak, bilah tester akan dilumuri dengan adunan kek. Jika sudah cukup-cukup masak, sedikit gumpalan kek akan lekat di bilah tester. Boleh terus tutup suis oven.
Biar sekejap brownies dalam oven yang direnggangkan pintunya dalam 10-15 minit.
Sejukkan brownies pada suhu bilik selama beberapa jam sebelum dipotong.
Jangan sesekali masukkan dalam peti sejuk kerana ini akan menjadikan brownies keras.
Brownies tahan 4 hari tanpa peti sejuk.
Jika perlu masuk peti sejuk juga, bila hendak makan, bolehla reheat sekejap dalam oven atau microwave untuk melembutkan coklatnya.

Quick & dirty espresso chocolate cinnamon roll

Credit to: joythebaker.com

For the Dough1/2 cup whole milk

2 tablespoons unsalted butter

2 tablespoons granulated sugar

1 1/2 teaspoons active dry yeast

1 1/2 to 2 cups all-purpose flour

1/4 teaspoon salt

1 large egg yolk

For the Filling

6 tablespoons unsalted butter, melted

1/2 cup granulated sugar

3/4 teaspoon ground cinnamon

3/4 teaspoon instant espresso powder

3/4 teaspoon unsweetened cocoa powder

pinch of salt

1/3 cup semi sweet chocolate chips

For the Glaze

3/4 cup powdered sugar

1/2 teaspoon instant espresso powder

3 tablespoons heavy cream or enough to make a pourable glaze

Instructions

In a small saucepan combine milk, butter, and sugar. Stir until the sugar has dissolved and the butter has melted completely. Remove from heat and allow mixture to cool from hot to just warm.

Place sweet milk and butter mixture in a large mixing bowl and sprinkle yeast over the liquid. Stir to incorporate. Allow mixture to sit for 5 minutes to allow to yeast to activate, foam, and froth.

Add 1 1/2 cups flour, salt, and the egg yolk to the milk and yeast mixture. Use a wooden spoon or hand beaters with the dough hook attachment and stir or beat until incorporated. Add more flour, a few tablespoons at a time if the dough feels to wet. Bring the dough together into a ball and knead a few turns with your hands.

Cover the bowl with plastic wrap and allow to rest for 10 minutes.

Roll the dough out on a lightly floured work surface. Roll into a roughly 9 x 12-inch rectangle.

Spread with about 4 tablespoons of butter. In a small bowl stir together sugar, cinnamon, espresso powder, cocoa powder, and salt. Generously sprinkle over the melted butter. Sprinkle with chocolate chips. Roll starting at the longer edge into a tight coil.

Slice into 6 pieces.

Use remaining 2 tablespoons of butter to lightly grease the bottom and sides of an 8×8-inch baking pan. Place rolls in the pan leaving about 1/2 inch of room between them. Cover with plastic wrap and allow to rise for 30 minutes.

While the rolls rise, place a rack in the upper third of the oven and preheat oven to 350 degrees F.

Remove plastic wrap and bake the rolls for 18-20 minutes or until golden brown, puffed, and bubbling.

Remove from the oven, allow to cool just slightly.

In a small bowl whisk together powdered sugar, espresso powder, and heavy cream. Drizzle over warm rolls and enjoy!!

Mix vege sausage bun

My kids’ favourite! I also made sausage roll using the same dough 😉 simply delicious and soft!
Credit to: http://www.azlitamasammanis.com/2015/01/sausage-mix-vegetable-buns.html?m=1
 SAUSAGE MIX VEGETABLES BUNS

Resepi Oleh : Chef Alex Goh

Rujukkan : The World Of Bread
Bahan A

480 gm tepung roti

120 gm tepung gandum

110 gula halus

10 gm garam

20 gm tepung susu

4 sudu Yis segera
Bahan B

1 biji telur

300 gm air sejuk
Bahan C

60 gm butter
Bahan D

Sayur campuran

Daun ketumbar ~ di hiris halus

Mayonis

Sos Cili

1. Kalau menggunakan bread maker kerja membuat roti menjadi lebih mudah. Rotinya pun lembut dan sangat gebu.

Caranya senang sangat, mula-mula anda kenalah dapatkan sebuah bread maker, kalau tak ada bread maker anda kenalah pilih kaedah yang ke 2.

Jika menggunakan bread maker, masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Ikut arahan menguli pada Bread Maker masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli , kebiasannya memakan masa 1 jam 1/2 . Bila dah siap uli dan boleh terus ke langkah no 4
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, (Boleh rujuk cara membuat roti di SINI ) masukkan semua bahan A di dalam bekas adunan dan sebatikan. Tambahkan bahan B dan uli hingga tidak melekat pada tangan, campurkan bahan C dan terus menguli untuk menghasilkan doh yang lembut dan kenyal. Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik. 
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam. Anda perlu meletakkan doh di tempat yang agak hangat sedikit suhunya seperti di dalam almari atau di dalam oven yang tidak di on suisnya supaya doh anda naik 2 kali ganda dengan cantik dan gebu.
4. Selepas 1 jam 1/2 menguli dengan Bread Maker atau selepas 40 minit di perap doh tersebut, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 70 gm setiap satu, bulat-bulatkan, susun doh di dalam loyang yang telah di sapukan sedikit butter. Susun dalam loyang hingga habis. 

Kemudian tutup atasnya dengan kain dan perap semula.

Biarkan sehingga doh naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang 10 minit.Selepas 10 minit, canaikan doh hingga rata

Letakkan sosej di bahagian tengah doh yang telah di canai.

Lipatkan doh menjadi separuh dan biarkan 1/3 lebihan dari tepinya

Potong doh kepada 8 bahagian kecil. Potong hanya bahagian sosej sahaja, dan biarkan bahagian 1/3 tidak di potong. Doh akak membentuk seperti sikat.Putarkan bahagian pertama ke sebelah kiri dan bahagian ke dua ke sebelah kanan

Teruskan hingga bahagian akhir.

Susunkan doh yang telah siap ke dalam loyang pembakar yang telah di taburkan dengan sedikit tepung, atau di sapukan sedikit butter.

Tutup doh dengan tuala bersih dan perap selama 45 minit.

Anda perlu meletakkan doh di tempat yang agak hangat sedikit suhunya seperti di dalam almari atau di dalam oven yang tidak di on suisnya supaya doh anda naik 2 kali ganda dengan cantik dan gebu.

Selepas 45 minit, sapukan atasnya dengan egg wash ( campurkan 1 biji telur dengan 1 sudu besar susu segar dan kocok sebentar )

Taburkan campuran sayur-sayuran ( ita hanya letak potongan karot dan daun ketumbar yang di hiris )

Paipkan atasnya dengan mayonis dan sos cili

Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit atau sehingga bun kuning keemasan

Setelah bakar, paipkan sekali lagi atasnya dengan mayonis dan sos cili supaya kelihatan lebih menyelerakan

 

Of zuhayra nurdania

When she was little her second child syndrome was soooo obvious! Supersensitive, attention seeker, clingy, introvert…amongst the three of my children, she is the one am worried most. 

Alhamdulillah things have changed! 

today she is already in prep PORT MELBOURNE PRIMARY SCHOOL. I can see everyday she is sooo excited and happy to go to school and enjoy her afterclass activity more than her sister does. I still remember last year she gave me quite a hard time when she was in kindy. She didnt talk at all for 1 year with the educators and talk very little with her friends. Her friends will come to me and say “she didnt talk at all!!” However, she was very lucky having a concern and attentive male teacher, gaurav who had been supportting her all year through.  They also expressed their concerns on zuhayra and referred her to a community child psychologist. They believed that she is having selective mutism, a disorder. 

Again, she was very lucky having miss kirsten as her prep teacher, knowing that zuhayra has difficulty to talk at school she tries her best to build trust with her and today as the result, she managed to encourage zuhayra answered her interview effortlessly! I was sooo happy and relieved. She also said that zuhayra did a very good job and very comfortable with her. What more can i ask as a mom? Alhamdulillah! Soo grateful to Allah! All my worries gone by now! I know she will be doing great in her life because she is attentive, observant and a thinker! She also enjoys outdoor activity much! 

  

she is the one who will check the postbox